Ik heb de afgelopen weken in de vele gesprekken met mijn relaties gemerkt dat ze meer willen weten hoe ze zelf in de praktijk moeten handelen om van klanten PWR’s (Positief Werkende Relaties) te maken.

Want dat je PWR’s nodig hebt, dat is inmiddels wel duidelijk!

ERIK SMINK

Ik ligt dat hier graag toe. Je kunt alleen PWR’s creëren door vroeg in het verkooptraject erachter te komen welke onderdelen van jouw propositie écht belangrijk zijn voor je klant.

Luisteren en doorvragen dus op dat punt! Hierdoor haal je de echte zaken boven water. Want het gaat niet zozeer om jouw product, maar vooral om de waarde in beeld te krijgen van jouw oplossing.

Niet alleen is de kans nu veel groter dat je überhaupt iets verkoopt, maar je legt tegelijkertijd de juiste basis om na de verkoop de klant tot PWR te kunnen gaan verheffen.

Door na de verkoop op gezette tijden overleg te hebben, concentreer je je bij die gesprekken op de vraag in hoeverre de oplossing hem daadwerkelijk waarde heeft gebracht. Omdat je je product/dienst heel goed kent weet je het antwoord eigenlijk al. ‘Boven verwachting’ zal het antwoord zijn.

Je hebt ‘underselling’ toegepast waarbij het effect ‘overscoring’ heeft gesorteerd. Door te praten heb je contact waarbij de klant zich opnieuw realiseert hoe goed jouw oplossing wel niet was.

Na zo’n antwoord zou je best eens kunnen vragen als men zo tevreden is: bij wie van jouw zakelijke relaties zou jij mij willen aanbevelen. Een aardige graadmeter.

Dus, heb op gezette tijden echt overleg, bel eens op (ja, bellen) of plan een meeting via Teams of ZOOM.


Erik

Ik ben gepokt en gemazeld binnen het vakgebied communicatie. Werkzaam als interim communicatie adviseur én specialist op het gebied van vakbeurzen. Ik help op projectbasis, bedrijven succesvol te zijn bij deelname aan vakbeurzen door een stappenplan te volgen vanaf een helder doel tot aan een perfecte follow-up. Altijd op interim- of projectbasis. Dat is leuk en effectief! Relaties vertellen over mij: harde werker en kritisch, een AANPAKKER. Rotterdamse mentaliteit en Italiaanse passie. Perfectionist. Leider en spin in het web bij projecten. Een aardig mens.